Herdenkingen 2018

HERDENKINGSPLECHTIGHEID VOOR DE VLUCHTELINGEN VAN HEUVELLAND

17 april 2018 – Heuvelland Herdenkingstuin Vluchtelingen Westouter

Oorlog doet meteen ook aan stromen vluchtelingen denken. Het Heuvelland verwelkomde eerst vluchtelingen uit Vlaanderen. Toen de oorlog hier aankwam in oktober 1914 probeerden velen zo lang mogelijk in de streek te blijven. Bij het lenteoffensief in april 1918 werden ook de laatste dorpen geëvacueerd.

De Elfnovembergroep werkt al 40 jaar rond de beleving van de gewone man van de oorlog en heeft in Westouter een herdenkingstuin ingericht voor de vluchtelingen. Op deze plaatst herdenken zij hun lot samen met de gemeente Heuvelland en de plaatselijke basisschool.

 

OFFICIËLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID VAN DE SLAG OM DE KEMMELBERG

27 april 2018 – Heuvelland Franse Begraafplaats – Ossuaire du Mont Kemmel

De Slag om de Kemmelberg was het hevigst tussen 25 april en 29 april 1918. De Fransen kwamen toen te hulp om de bres in de frontlijn te dichten maar deze acties kostten hen 10.000 doden. Bepaalde regimenten bestonden gewoon niet meer. Ongeveer de helft van de slachtoffers werd later in het ossuaire bijgezet, de plaats waar deze verliezen nu worden herdacht in aanwezigheid van (inter)nationale en lokale autoriteiten.  Voor de gelegenheid wordt ook de vlam overgebracht van de Arc du Triomphe. De volksliederen worden gezongen door schoolkinderen uit Heuvelland en de Franse buurgemeente Saint-Jans-Cappel.

Deze herdenking staat open voor het grote publiek.

 

THEMAWEEKEND DE KEMMELBERG

28-29 april 2018

De gemeente Heuvelland zet in op de herinnering aan dit dieptepunt uit de lokale geschiedenis, een militair slagveld met 1000den doden maar ook een ramp voor de lokale bevolking en het nochtans unieke landschap. Samen met het Dranouter Centrum en andere lokale en regionale partners wordt een herdenkingsweekend ingericht. Op verschillende historische plaatsen op en rond de Kemmelberg zal men zich kunnen inleven in het lot van soldaten, burgers en het landschap. Het wordt een combinatie van muziek, toneel, beeldende kunst en geschiedenis die de sfeer zal oproepen van het begin van de 20ste eeuw. Meteen wordt het ook een mooie wandeling of rondrit in het indrukwekkende landschap van het Heuvelland.

 

AMERICAN DAY

26 augustus 2018 – Dries Kemmel

In augustus 1918 beleefden de Amerikanen hier hun eerste veldslag in Vlaanderen. Deze  gebeurtenis wordt op een originele manier herdacht. In het centrum van Kemmel zal de bezoeker kunnen deelnemen aan allerlei typisch Amerikaanse zaken zoals line dancing of baseball en proeven van barbecue of apple pie terwijl het dorp in de sfeer baadt van de Verenigde Staten omstreeks 1918.

 

OFFICIËLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID VAN DE ONTZETTINGSGEVECHTEN KEMMEL/IEPER

29 augustus 2018 – Amerikaans monument Kemmelstraat Kemmel

© NARA 111-SC-18707

Ter voorbereiding van het algemene eindoffensief van eind september, was er in onze streek al heel wat activiteit in augustus. De Duitsers trokken zich terug van de Kemmelberg maar meer naar Ieper toe behielden ze wel hun posities. Tussen Vierstraat en de Komense vaart kwamen Amerikaanse troepen van de 27ste en 30ste divisie in actie, hun eerste echte offensief in Vlaanderen. In 1929 werd hier een monument opgericht met zicht op het slagveld waar honderden sneuvelden. Jaarlijks vind hier een kleine ceremonie plaats kort voor Memorial Day en in 2018 vinden de Verenigde Staten en het gemeentebestuur het gepast deze gebeurtenis extra in de aandacht te plaatsen.

Deze herdenking staat open voor het publiek.