Herdenkingen 2018

Herdenking Drama van Nieuwenhove: 27 maart 2018

Op 26 maart 1918 vond de 11-jarige Adolf Vandeputte een niet ontplofte bom. Hij verborg de obus aan de brug over de Gaverbeek in de Nieuwenhovestraat en keerde de volgende dag terug om ze te tonen aan zijn klasgenootjes. De 23-jarige Georges Loosveldt zag de kinderen met de bom en beval hen het gevaarlijk springtuig meteen weg te gooien. De kinderen luisterden, maar de obus raakte de arduinen boord van de brug en ontplofte…

De ontploffing en het gegil van de kinderen alarmeerde meteen de hele buurt. Dokters én Duitse legerartsen deden al het mogelijk, maar voor veel kinderen kwam de hulp te laat. De avond van de 27ste maart overleden al zes kinderen in Nieuwenhove. De gewonden werden naar het Hospice St-Joseph in Kortrijk gebracht, maar daar stierven op 28 maart nog eens zes kinderen. Ook Georges Loosveldt liet die dag het leven en de dag erop overleed nog één kind. De veertien slachtoffers werden onder massale belangstelling samen begraven in de St-Amands en St-Blasiuskerk in Waregem. Enkele dagen later zouden nog eens twee kinderen overlijden aan de verwondingen.

Om deze dramatische gebeurtenis te herdenken, organiseerde het stadsarchief in samenwerking met de Vrije Basisschool van Nieuwenhove op 27 maart een herdenkingsceremonie. De kinderen trokken in stoet van de school naar de plaats van de ontploffing. Tijdens een korte ceremonie onthulden ze er een monument. ’s Avonds volgde nog een herdenkingsdienst.

Wandelroute – verbinding HIPPO.WAR – Flanders Field

Het bezoekerscentrum HIPPO.WAR op de hippodroom in Waregem belicht onder andere de rol van de Amerikanen tijdens WOI in Vlaanderen. In 1917 landden Amerikaanse troepen in Europa, waarna ze in 1918 ook meevochten in Vlaanderen. Een aantal van hen die sneuvelden vonden hun laatste rustplaats op het Flanders Field American Cemetery. Om de sterke link tussen het bezoekerscentrum en de begraafplaats nog meer te benadrukken, komen er tussen beide locaties 411 stoepnagels. Elk exemplaar bevat de voornaam van één soldaat die in Waregem begraven ligt of die op de Muur der Vermisten staat. Vanaf 21 april kunnen bezoekers de stoepnagels volgen om zo van HIPPO.WAR naar de Amerikaanse begraafplaats te wandelen.

Battlefieldtoertocht

Op zondag 22 april, tijdens het openingsweekend van ‘The Final Offensive’, organiseert stad Waregem een daguitstap naar de drie tentoonstellingen in Zonnebeke, Heuvelland en Waregem.
Meer info en inschrijven kan via daguitstappen@waregem.be .

Fietsroute Vergeten sporen/Lost Trails

De steden Waregem en Oudenaarde en de gemeente Heuvelland vertellen het verhaal van de Amerikaanse troepen tijdens WOI aan de hand van twee fietsroutes. Het is een gemeenschappelijk verhaal, gezien velen onder hen sneuvelden nabij Kemmel en begraven werden in Waregem. Op de route tussen Waregem en Oudenaarde fiets je in de voetsporen van de Amerikaanse troepen tijdens de laatste dagen van 1918. Je komt er nog heel wat sporen in het landschap tegen die getuigen van de strijd die Amerikaanse troepen hier leverden. De vernieuwde fietsroute wordt op dinsdag 22 mei officieel ingereden door een groepje enthousiaste fietsers die vertrekken in Waregem en Oudenaarde. Meer info vind je daarna op www.waregem.be.

Graphic novel: “1918. AT WARegem”

In opdracht van stad Waregem werkt tekenaar Ivan Adriaenssens aan een graphic novel over de oorlogsgebeurtenissen in en rond Waregem. De graphic novel besteedt speciale aandacht aan de Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de strijd in Vlaanderen en waarvan er meerdere nog steeds begraven liggen op de Amerikaanse begraafplaats te Waregem. De officiële voorstelling is voorzien voor eind september 2018. In het najaar komt er ook een tijdelijke tentoonstelling uitwerken over de ‘making of’ van dit boek.

Herdenking en onthulling monument bombardement Gernay

Op 12 juli 2018 wordt een zijsprongetje gemaakt naar de Tweede Wereldoorlog. Op die dag herdenkt Waregem het luchtbombardement op de fabriek van Gernay, dan precies 75 jaar geleden. Op 12 juli 1943 liet een geallieerd vliegtuig immers enkele bommen vallen boven het centrum van Waregem. Ze kwamen terecht op de gebouwen van de fabriek van Gernay en doodden zeven mensen. Tientallen raakten ook gewond. Op 12 juli is er een herdenkingsdienst en de onthulling van een monument voor de slachtoffers. Deze komt op de plaats van de ingang van de toenmalige fabriek in de Olmstraat.

Memorial Day

Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. 368 soldaten vonden in Waregem hun laatste rustplaats en nog eens 43 staan vermeld op de Muur van de Vermisten.

Sinds 6 april 2017 – exact 100 jaar nadat de toenmalige Amerikaanse president Woodrow Wilson de oorlog verklaarde aan Duitsland – opende er een bezoekerscentrum. Je krijgt er meer informatie over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er aandacht voor enkele persoonlijk verhalen van soldaten.

Elk jaar herdenkt de American Overseas Memorial Day Association de gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Deze plechtige herdenking Memorial Day wordt in Waregem gevierd op zondag 27 mei. Traditioneel hoor je er het gedicht In Flanders Field en het Amerikaanse volkslied dat wordt gezongen door de leerlingen van enkele Waregemse basisscholen. Enkele leden uit de Belgische en Amerikaanse civiele en militaire wereld houden een toespraak en een Belgische muziekkapel speelt de nationale volksliederen. Tenslotte maken enkele F16-vliegtuigen indruk met de missing man-formation. Deze traditie vindt plaats ter nagedachtenis van de vlucht over de begraafplaats door de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh in 1927. Die eerde zijn gesneuvelde langdgenoten met een flyby. Bij zijn overvlucht, gooide hij een bloemenruiker gewikkeld in een zijden sjaal naar beneden.

De begraafplaats en bezoekerscentrum zijn dagelijks gratis te bezoeken van 9.00u. tot 17.00u., enkel gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar.

Rondleidingen voor scholen of groepen kan je aanvragen via flanders-field@abmc.gov.

Op de renbaan

Na de Memorial Day-herdenking op de Flanders Field begraafplaats volgt er vanaf 16.00u. nog een speciale ren-meeting op de Gaverbeekhippodroom, de American Day Racing. De renbaan wordt volledig ondergedompeld in een Amerikaanse sfeer, inclusief diverse shows en entertainment voor jong en oud. Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar de paardenrennen. Een aanzienlijke prijzenpot brengt de beste Belgische paarden aan de start. Samen met de Amerikaanse omkadering is dit beslist een unieke namiddag hippisch plezier, in onze eigen paardenstad.

Praktisch:
Gaverbeekhippodroom (ingang via de Holstraat)
+32 (0)56 60 21 92
info@hippodroomwaregem.be
www.hippodroomwaregem.be

© NARA 111-SC-39423-ac