Sites 1918

Flanders Field American Cemetery

Wortegemseweg 117
8790 Waregem
Elke dag open van 9u00 tot 17u00
Rondleidingen via flanders-field@abmc.gov

Het Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van WOI in België en de kleinste Amerikaanse militaire begraafplaats op het Europees continent. 368 gesneuvelden vonden er hun laatste rustplaats. Nog eens 43 namen staan vermeld op de Muur van Vermisten. De overige gesneuvelden, iets meer dan de helft van de 27e, 30e, 37e  en 91e Divisie, werden gerepatrieerd.

Op 6 april 2017, 100 jaar na de Amerikaanse oorlogsverklaring, werd een nieuw bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse begraafplaats. Je komt er meer te weten over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens WOI in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er eveneens aandacht voor persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten.

Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over de begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en bloemen over hun graven uit te strooien. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische Oceaan.

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Blasius

Markt
8790 Waregem

Tijdens het eindoffensief wordt de kerktoren, gebruikt als geallieerde observatiepost, zwaar vernield door Duits artilleriegeschut. Na de oorlog wordt de kerk op vrij ingrijpende wijze gerestaureerd.

 

 

 

Kasteel Casier

Stationsstraat 34
8790 Waregem

Net zoals het centrum van Waregem wordt ook het Kasteeldomein Casier zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. De familie Casier bouwt het kasteel in Neoclassicistische stijl opnieuw op. In 1977 wordt het aangekocht door de gemeente en na een grondige restauratie is het kasteelpark opengesteld voor het grote publiek. In 2015 werd ook het koetshuis gerestaureerd en heropend als tentoonstellingsruimte voor amateurkunstenaars.

 

 

Grafmonument Michele Chimienti

Ter Elsstraat
8790 Waregem

Michele Chimienti, een militair van de 91e Amerikaanse Divisie, helpt na de bevrijding met het herstellen van de treinsporen. Hij komt op 31 oktober 1918 om in het park van de familie De Zutter. Chimienti heeft als enige Amerikaan twee grafmonumenten. Zijn lichaam ligt begraven op het Flanders Field American Cemetery en het oorspronkelijke grafmonument dat in 2002 in ere hersteld werd.

Fietsroute Vergeten Sporen (60 km)

Start Waregem, Oudenaarde of Kemmel

De steden Waregem, Oudenaarde en de gemeente Heuvelland vertellen het verhaal van de Amerikaanse troepen tijdens WOI aan de hand van twee fietsroutes. Het is een gemeenschappelijk verhaal, gezien velen onder hen sneuvelden nabij Kemmel en begraven werden in Waregem. Op de route tussen Waregem en Oudenaarde fiets je in de voetsporen van de Amerikaanse troepen tijdens de laatste dagen van 1918.

Wandelweg met stoepnagels (1,8 km)

Start bezoekerscentrum HIPPO.WAR of Flanders Field American Cemetery

De wandelweg zorgt voor een fysieke verbinding tussen het bezoekerscentrum HIPPO.WAR en de Flanders Field American Cemetery. De route bestaat uit 411 stoepnagels, één voor elke militair die op de begraafplaats begraven en herdacht wordt.