Sites 1918

CWGC Tyne Cot Cemetery en bezoekerscentrum

Vijfwegestraat
8980 Passendale
Dagelijks open (bezoekerscentrum): 10u00 – 18u00
Gesloten: 1/12 – 31/01

CWGC  Tyne Cot Cemetery is een indrukwekkend én ingetogen baken van rust dat zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Met zijn 11.956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld, de stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale.

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een Duitse verdedigingsstelling in de Flandern I-linie. De Australische troepen richtten er in oktober 1917 een hulppost in, die snel uitgroeide tot een kleine begraafplaats met 340 graven voor de gewonde soldaten die ter plaatse aan hun verwondingen bezweken. Na de oorlog – tussen 1919 en 1921 – verzamelden de Britse ‘Exhumation Companies’ in de omliggende (slag)velden 12.000 doden, waarvan slechts 3.800 geïdentificeerd konden worden. Op de muur achteraan de begraafplaats staan de namen van 35.000 soldaten zonder gekend graf; Britten, Ieren en Nieuw-Zeelanders die in de regio sneuvelden na 16 augustus 1917.

Vele tien- en zelfs  honderdduizenden bezoekers komen jaarlijks eer betonen aan de mannen – soms jongens nog – die hier en op de omliggende slagvelden het leven lieten. Een bezoek dat niemand onberoerd laat. De begraafplaats werd ontworpen door Sir Herbert Baker en ingehuldigd in 1927. De Commonwealth War Graves Commission staat vandaag in voor het onderhoud van de begraafplaats.
Het bezoekerscentrum dat in 2007 ingehuldigd werd door de Britse Koningin Elizabeth II en de toenmalige Belgische Koningin Paola, geeft meer duiding over de begraafplaats zelf en biedt een panoramisch zicht op de slagvelden van 1917. Een drie km lange wandellus met thematische infopanelen brengt je van het Memorial Museum Passchendaele 1917 naar CWGC Tyne Cot Cemetery.
Het bezoekerscentrum wordt beheerd door het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Polygon Wood

Lange Dreve
8980 Zonnebeke

In het Polygoonbos bevindt zich de begraafplaats CWGC Buttes New British Cemetery met het New Zealand Memorial to the Missing. Op de butte is er een monument voor de 5e Australische Divisie. Aan de andere kant van de straat ligt CWGC Polygon Wood Cemetery waar Hans Bogner, gesneuveld tijdens het eindoffensief, als enige Duitser zijn laatste rustplaats heeft. Ieder jaar op ANZAC Day (25 april) vindt hier een Dawn Service plaats. In het bos staan nog verschillende oorlogsbunkers.

Passchendaele Memorial Park

Kasteelpark
8980 Zonnebeke

© Eric Compernolle

Zeven tuintjes in de vorm van een klaproos vormen een herinneringstuin voor de naties die tijdens WOI in de regio hebben gestreden, zoals de Amerikaanse en Belgische tuin. Elke klaproos is door het deelnemend land zelf ingericht.

 

 

 

 

Naamsteen eindoffensief

’s Graventafelstraat
8980 Passendale (Zonnebeke)

Vlak voor de begraafplaats CWGC Passchendaele New British Cemetery staat een naamsteen die de Belgische inzet herdenkt bij Passendale tijdens het eindoffensief op 28 september 1918.

CWGC Zantvoorde British Cemetery

Kruisekestraat
8980 Zandvoorde (Zonnebeke)

Deze verzamelbegraafplaats wordt na de oorlog aangelegd, waarbij slechts 1/3 van de militairen bij naam gekend zijn. Je vindt er 215 Britten terug die in september en oktober 1918 sneuvelden.

Crypte met oorlogsgraven

Gemeentelijke begraafplaats
Roeselarestraat
8980 Zonnebeke

In de grafkelder bevinden zich naast tien Zonnebeekse gesneuvelden uit WOI ook een oud-strijder van de Belgische Revolutie in 1830 en drie gesneuvelden uit WOII. Omdat de kisten zichtbaar bewaard worden, is de crypte uniek in België.